Genom att använda vår hemsida godkänner du vår användning av cookies.

Besöksadress
Skaraborgsvägen 3 A
506 30 Borås
033 – 10 80 00
info@zango.se

Besöksadress
Södra Kyrkogatan 1
033 – 10 80 00
info@zango.se

Konsulten – den modiga kameleonten

Dela inlägg:

Hur är det egentligen att arbeta som projektledare på konsultbasis?

Frågan får jag ofta. Från många.

Oftast svarar jag att det är utvecklande och spännande. Mitt arbete har den fördelen att det aldrig blir långtråkigt. Visst, även jag kan känna mig måndagstrött, eller vara extra glad när fredagen kommer. Men, jag har aldrig en tråkig arbetsdag. Jag älskar mitt arbete och jag brinner verkligen för att leverera det bästa till kunden.

Jag är projektledare – med fullt fokus på att leverera inom tid, inom budget och till uppsatta mål. Alla passar inte som konsult i den rollen, vågar jag påstå.

Flexibel och snabb
Efter nära 15 år inom konsultvärlden har jag bildat mig en god bild över konsultvärldens utmaningar och möjligheter. Förväntningarna på mig är tydliga: jag ska varje dag arbeta hos mina kunder, vara flexibel och snabbt kunna växla mellan olika uppdrag och arbetsplatser. Det förväntas också att jag hänger med på vad som sker inom mitt eget företag. Allt i en härlig blandning. Gemensamt för alla konsulter som arbetar med att leverera lösningar och timmar till sina kunder är att vi har kompetens inom ett specifikt område. Vi har sakkunnighet och delar gärna med oss av den.

Att vara konsultativ
Kanske har du hört uttrycket att ”vara konsultativ”? Det betyder att ha förmågan att konsultera, alltså ge goda råd och lösningar parallellt med att leverera i praktiken. För det är en stor skillnad i att vara en rådgivande, analytisk konsult och en konsult inom leverans som ska leverera ett resultat inom utsatt tid.

Som konsult kan jag snabbt åka ut ur ett företag och lika snabbt bli inslängd i ett nytt uppdrag. Det är sådana växlingar som gör att jag faktiskt lever mitt arbete. Jag blir ett med mitt pågående uppdrag och då finns det inget annat som är viktigare. Fokus! Full koncentration!

Konsten att brinna
Den som arbetar framgångsrikt och under lång tid som konsult brinner för att leverera. Vi lever för att lösa det svåra – på utsatt tid. Levererar jag över beställarens förväntan så finns stora möjligheter till nya uppdrag. Den som har förmågan att se möjligheter där andra ser hinder och problem är attraktiv inom alla olika konsultbranscher. Som kund är det oftast erfarenheten man behöver och efterfrågar. Erfarenhet som kan ta år att bygga upp och som inom de flesta områden är guld värd. Kan du sedan addera mod och snabbt anpassa dig efter förutsättningarna blir du en vinnare.

Checklista – passar du som konsult?
Du bör:

  • vara en entreprenör
  • inte känna några hinder
  • vara sakkunnig
  • vara driven som person
  • ha fokus på att lyckas
  • alltid vilja göra kunden nöjd