Genom att använda vår hemsida godkänner du vår användning av cookies.

Besöksadress
Skaraborgsvägen 3 A
506 30 Borås
033 – 10 80 00
info@zango.se

Besöksadress
Södra Kyrkogatan 1
033 – 10 80 00
info@zango.se

Styrgrupp – sammansättning, beslut och förutsättningar – del 1

Dela inlägg:

Projektledaren har ansvaret för att projektet löper som planerat och att projektmålen genomförs så att man når de önskade effekterna. Men projektledaren behöver både en fungerande projektgrupp och styrgrupp för att lyckas.

Först och främst: vad är en styrgrupp?

Enkelt uttryckt är det en beslutsgrupp som:

  • säkerställer projektets framgång
  • har full insyn i projektet
  • har god kunskap om den aktuella verksamheten
  • ger stöd för projektledaren

Sätt samman rätt styrgrupp

I rollen som projektledare är det av yttersta vikt med en fungerande styrgrupp. Det är mitt ansvar att se till att styrgruppen är rätt sammansatt. Vid uppstart av ett projekt finns i regel redan en utsedd styrgrupp som är tilltänkt för uppdraget. Projektledarens första uppgift blir då att säkra att styrgruppens utsedda medlemmar har tid för uppdraget.

Projektledaren informerar styrgruppen om vilka förväntningar som finns kopplade till styrgruppsuppdraget!  Se till att styrgruppen inte enbart är en pappersprodukt. Styrgruppen behöver avsätta tid och vara helt insatt i sitt åtagande.
Styrgruppen måste bestå av personer som har god kunskap om den aktuella verksamheten. Med god kunskap i projektet och med personer som har beslutanderätt har projektet goda förutsättningar att nå resultat. Tänk på att styrgruppen är en sammansatt grupp som behöver fungera tillsammans. Under projektet kan man gärna ändra styrgruppens sammansättning, beroende på i vilken fas projektet är.

Med rätt personer i styrgruppen vinner projektet!

Besluten tar projektet framåt

Det är också viktigt att styrgruppen fungerar väl som helhet. Man behöver inte tycka lika, men när man går ur styrgruppsmötet behöver man stå enad i de beslut som fattades. Se till att din styrgrupp har full insyn i projektet – och den har befogenheter att fatta de beslut som tar projektet framåt.

Kommunicera med styrgruppen

Jag är alltid noga med att ge löpande information till styrgruppens medlemmar. Jag kommunicerar om hinder och eventuella problem så snart jag kan. Projektledaren har ansvar att driva projektet, men också för att informera styrgruppen och andra intressenter om hinder som kan påverka resultatet. Styrgruppen måste kunna fatta beslut i god tid, med rätt förutsättningar.
Jag skriver statusrapport till styrgruppen – det vill säga en kort, sammanfattande rapport som beskriver hur projektet fortlöper och som informerar om vilka beslut som behöver tas för att projektet ska kunna gå vidare.

Beslutspunkterna ska vara tydliga och all information måste komma med för att styrgruppen ska kunna fatta korrekta beslut – det ligger under projektledarens ansvar!